ניתוח להסרת נוירומה אקוסטית/גידול בעצב השמע

מדובר בניתוח להסרת גידול מעצב שיווי המשקל, ישנן שתי גישות שכיחות: טרנס-לברינטין ורטרו-סיגמואידלית.
בשתי הגישות נדרשת פתיחת גולגולת. הניתוח נעשה תחת הרדמה מלאה, בשימוש מיקרוסקופ ומכשירים מיוחדים נוספים וניטור של העצבים.

גישה טרנס-לברינטין: שיטה זו מכונה ניתוח “דרך האוזן”, שם זה מטעה כי החתך מתבצע מאחורי האוזן והכניסה לתוך חלל הגולגולת מתבצעת דרך עצם השמע. בניתוח זה ישנה הסרה של עצם השמע ע”י קידוח ובכך נוצר פרוזדור המוביל לגידול. גישה זו לא מאפשרת שמירת שמיעה. בנוסף, לאחר כריתה של הגידול צריך לאטום את החור לאחר קידוח ע”י שומן שלוקחים מדופן הבטן. חסרונות הגישה: מדובר בגישה מורכבת יותר ולכן משך הניתוח ארוך יותר והניתוח לא נותן סיכוי לשמירת שמיעה.

גישת רטרו-סיגמואידלית: חתך הניתוח מתבצע מאחורי האוזן ועד לעורף. דרך פתח קטן בגולגולת נכנסים בין דופן גרמי של עצם השמע ומוח הקטן ומגיעים ישירות לגידול. לאחר מכן, תחילה ישנה הוצאה של תוכן הפנימי של הגידול שמייצר חלל עבודה במקומו של תוכן הגידול. לאחר מכן, בעדינות מפרידים את דופן הגידולים מהעצבים, מגזע המוח ומכלי הדם. לעיתים צריך לקדוח את תעלת השמע הפנימית כדי להסיר את חלק הגידול שנכנס לתוך תעלת השמע הפנימית. בסוף הניתוח סוגרים את פתח הגולגולת ותופרים את הרקמות. בניתוח בשיטה זו יש סיכוי לשמירת השמיעה אצל חלק מהחולים (קיימים קריטריונים לפני הניתוח: גידול לא גדול מדיי, השמיעה הקיימת היא טובה, מבנה אנטומי של האוזן הפנימית לא נפגע מהתפשטות הגידול).

על אף שהניתוחים אלו נחשבים לשגרתיים, אמנם מורכבים, עם סיכויים טובים, בכל זאת קיימים סיכונים.
מכיוון שנוירומה אקוסטית הינו גידול שפיר לגמרי, בניתוחים להסרת גידולים גדולים בעקבות התחברות של הגידול לעצב הפנים, היום מקובל להשאיר שארית קטנה מאוד הצמודה לעצב הפנים כדי להימנע מפגיעה קשה ובלתי הפיכה. השארית הזו דורשת מעקב ואולי השלמה של טיפול בקרינה ממוקדת באיזשהו שלב.

מצורף קישור לכתבה על חולה שנותח על ידי לא מזמן , וסבל מגידול מאד גדול מסוג אקוסטיק נוירומה .
מדובר בניתוח מסובך מאד , שבצעתי בבית החולים אסותא , שעבר בהצלחה מרובה.
הבחור שנותח חזר לפעילות מלאה, ועוסק כרגע בשיקום ספורטיבי.

לכתבה