קברנומה
קברנומה הוא הכינוי של הנגע, השם המלא והנכון הינו קברנוסהמאנגיומה (CAVERNOUS HEMANGIOMA), זהו מום של כלי דם מוחיים, ובדומה לAVM (מום עורקי-ורידי), יכול להימצא בכל מקום במוח.
ההבדל המשמעותי הוא ש-AVM הוא מום עם זרם דם מהיר מאוד ובלחץ גבוה ולכן קיים סיכון לדימום תוך מוחי קשה מאוד ואף מסכן חיים במקרה של פריצת ה-AVM. אך, הקברנומה הוא מום עם זרם דם איטי בלחץ נמוך ועל כן רוב הדימומים לא מסכני חיים באופן מיידי.
הנזק המוחי מדימומים חוזרים ונישנים של הקברנומה הוא נזק מצטבר והתופעות הנוירולוגיות תלויות בעיקר במיקום הקברנומה ובתדירות הדימומים.
בדרך כלל הקברנומות הבעייתיות ביותר נמצאות בתוך גזע המוח, שם אפילו דימום יחסית קטן עלול לגרום לנזק רב. בדומה ל-AVM, לפעמים קברנומות מתגלות במקרה בעת ביצוע MRI ראש מסיבות שונות.
בדרך כלל הקברנומות מאובחנות בבירורים לסיבות של אפילפסיה או בבירורים לתופעות נוירולוגיות שונות אשר מתבטאות בין היתר בכאבי ראש חדשים. בדומה ל-AVM, ההמלצות הטיפוליות תלויות בגורמים רבים,אך המגוון קטן יותר. היות והקברנומה בנויה מכלי דם קטנים, האופציה של טיפול בצנתור לא קיימת.
כמו כן, רוב העדויות בספרות המקצועית הבינלאומית מראות כי טיפול בהקרנה לא מועיל (לפחות לא נהוג לטפל ע”י הקרנות בארץ ויש עדויות שהקרינה גורמת לפיתוח קברנומות חדשות במוח). לכן, באופן פרקטי קיימות רק שתי אפשרויות טיפוליות, מעקב קליני ורנטגני בלבד או כריתה כירורגית.
ההחלטה הינה אינדיבידואלית מאוד ותלויה במיקום הקברנומה, מצבו של החולה, הסיכון בניתוח בהשוואה לסיכון של המהלך הטבעי של הקברנומה, הכמות וההשלכות של הדימומים שהיו למטופל כתוצאה מהקברנומה.
סרטון הדגמה
סיכום ניתוח
כריתה של הקברנומה מהגזע המוח אצל פציינט צעיר מאוד, המום אובחן בעקבות דימום שגרם לחולשה והפרעות תחושה ברגל.
הוא עבר את הניתוח בהצלחה ללא שום נזק חדש נוסף מהניתוח, התאושש לגמרי וחזר לחיים יום-יום נורמאליים.