ניתוחים להסרת גליאומות
מדובר בניתוחים הכי שכיחים בנוירוכירורגיה.
נפח הכריתה בניתוחים אלו תלוי ומוגבל במיקום הגידול, במידה ואינו מערב מרכזי תפקוד חיוניים ניתן לכרות נפח משמעותי של הגידול, אך במידה וישנה מעורבות של מרכז חיוני מסתפקים בכריתה חלקית בלבד על מנת לא לפגוע בתפקוד. מדובר בניתוחים עם פתיחת גולגולת וחשיפה של המוח, לרוב מדובר בניתוחים בהרדמה כללית אבל אם גידול מערב אזורי דיבור נהוג לנתח בערות כדי לשמור על קשר מילולי עם החולה. מכיוון שגליאומות מסננות את רקמת המוח ללא גבולות ברורים ישנו קושי להגיע לכריתת הגידול במלואו במיוחד אם זה מערב אזורים תפקודיים חשובים.
הניתוח בערות מתבצע לא בשביל כריתה טובה יותר ומורכבת יותר אלא בשביל להקטין סיכון לפגיעה בדיבור כי כריתה נעצרת בעת שמטופל מרגיש קשיים בדיבור. במידה וגידול מערב אזורים מוטוריים עושים ניתוח עם ניטור נוירופיזיולוגי.
כיום יש שיטות חדשניות להסרת גליאומות ממאירות: נותנים לפי הניתוח למטופל חומר בשתייה (5-ALA) שנספג ונקלט בתוך תאי הגידול. כתוצאה מכך, הגידול נצבע וקל יותר להפריד בינו לבין רקמת מוח תחת אור מיוחד של המיקרוסקופ.
הפרוגנוזה של גידולים אלו שונה מדרגה לדרגה. במידה ומדובר בניתוח בהסרת גידול בדרגה אחת ושתיים ובמיקום טוב (לא מערב תפקוד חיוני), אפשר להגיע לריפוי על ידי כירורגיה. שאר המקרים דורשים מעקב וברוב המקרים שילוב של טיפול על ידי נוירואונקולוג.
יש לציין, לעיתים נדרשים מספר ניתוחים לגידולים חוזרים, כמו כן, במקרים מסוימים הגידולים אינם נתיחים (למשל, גליאומה בתוך גזע המוח) ויש להסתפק באבחנה היסטולוגית דרך ביופסיה בלבד.
Leave A Comment