גידולי עצב הראייה

תפקידם של עצבי הראייה הוא העברת  אינפורמציה מהעין למוח. פונקציית הראייה הינה מורכבת ביותר  ודורשת שילוב תקין של העיניים, של מרכזי הראייה במוח (המוח “מבין ומפענח את התמונה  שהעיניים רואות), של עצבי ראייה המעבירים מידע מהעיניים למוח, ובנוסף דרוש מנגנון תקין של תנועות גלגלי העיניים. לא לכולם ידוע שבנוסף לעצב הראייה יש עוד שלושה עצבים קרניאליים שמשתתפים בפונקצית  הראייה ושולטים על תנועת גלגלי העיניים.

פגיעה בכל אחד מארבעת הקומפוננטים הללו יכולה להוביל לפגיעה בראייה. עם זאת, המרכיב  הרגיש ביותר ,והשכיח ביותר,בהפרעות ראייה מרכזיות הוא עצב הראייה ,וזאת בעקבות המיקום המרכזי שלו והמהלך הקצר בין העיניים למוח דרך התעלות האופטיות.

עצב הראייה רגיש מאוד. ולכן, גידולים המערבים את עצבי הראייה יכולים להסתמן מאד מוקדם (גם בגידול קטן יחסית ) כשנגרמות הפרעות ראייה. מטופל אשר סובל מהפרעות ראייה יפנה תחילה לרופא עיניים אשר יבצע בתחילה הערכה עינית (לשלילת קטרקט, גלאוקומה או כל בעיה עינית אחרת).

ברגע שייעלה חשד שהבעיה אינה עינית אלא עצבית,  יופנה המטופל לנוירואופטמולוג (רופא עיניים המטפל במחלות עצבי הראייה) ולבדיקות נוספות והדמיות נוספות (כולל שדה ראייה ממוחשב בפרוטוקולים מיוחדים, OCT בדיקה לקרקעית העין כולל עצב הראייה שמתבצעת ע”י צילום בטכניקה מיוחדת-שאינה שייכת ל-CT, רנטגן או אולטראסאונד). בדיקות נוספת שאליהן ישלח המטופל הן CT ו-MRI ראש. בדרך כלל, לאחר כל הבירורים הללו ,במידה ומתגלה גידול בעצב הראייה יופנה המטופל  לנוירוכירורג.

רוב הגידולים המערבים בתוכם את עצב הראייה ,הינם שפירים, והטיפול ברוב המקרים הינו כירורגי וכולל את הסרת הגידול ושחרור הלחץ מעצבי הראייה. ככל שהניתוח מתבצע  מוקדם יותר, הסיכוי להצלחה גבוה יותר. הנזק לעצב הראייה הינו הפיך, אך במידה והינו מתמשך לפרק זמן ממושך ישנו סיכוי נמוך יותר לשיפור בראייה.

הגידולים השכיחים של עצבי הראייה הינם מנינגיאומות באזור  בסיס הגולגולת המרכזי ,למשל מנינגיאומה של טוברקולום סלה או מנינגאומה קלינואידלית. כמו כן, אדנומות גדולות של ההיפופיזה יכולות לפגוע בעצב הראייה. ישנם גידולים נדירים יותר כמו כורדמות  או אפידרמואיד. לעיתים ובעיקר אצל ילדים יש גליאומות של עצב הראייה שהמשמעות של ניתוח כירורגי בהם היא נמוכה.

בחלק מהגידולים ,בנוסף או במקום הניתוח ניתן לטפל גם בקרינה, אבל העדיפות היא להסיר את המקסימום  שניתן  בניתוח ,וזאת בגלל הרגישות הרבה של עצבי הראייה  לטיפול קרינתי (הקרינה עלולה לגרום לנזק בעצבי הראייה אשר יגרום לפגיעה בראייה).

בנוסף, לאחר ההקרנה, הגידול אינו נעלם והלחץ על עצבי הראייה ממשיך, ולכן הסיכוי לשיפור הראייה לאחר הקרנה בגידול קיים ,נמוך יותר מאשר בניתוח, מכוון  שהניתוח מסיר את הגידול ומשחרר את הלחץ מעצב הראייה.

סרטון הדגמה

גידולי עצב הראייה 2

מכתבי תודה