גידולי מוח
קיים מגוון נרחב של גידולי מוח מסוגים שונים. הגידולים שונים מבחינת גודלם, המקור (הסיבה)לגידול, המהלך (שפירים או ממאירים) וכמובן מבחינת הפרוגנוזה.
חלק מהגידולים הינם גידולים שפירים עם מהלך גדילה איטי שיכול להתארך לאורך שנים רבות ואפילו עשרות שנים, ואילו בקצה השני של הסקאלה עלולים להתפתח גידולים ממאירים שמשמעותם סרטנית. המוח נמצא בחלל אטום ,מוגן על ידי עצמות הגולגולת.
המוח תופס את כל חלל הגולגולת ואינו משאיר חללים ריקים , ולכן בתהליך הגדילה שלו לוחץ הגידול על המוח ופוגע בו. זו הסיבה שגם גידולים שפירים עלולים להוות סכנה ממשית למוח ולגרום נזק למרכזים חיוניים כמו גזע המוח ולמערכות העצבים בסביבת המוח.
הסימפטומים שנגרמים בעקבות הגידול, תלוים בעיקר במיקומו של הגידול, גודלו ,הלחץ שהוא מיצר או כתוצאה של הרס רקמות באזור הגידול. יש לציין כי הסימפטומים יכולים להיות מאד דומים בגידולים שפירים ובגידולים ממאירים. התופעות השכיחות הינן: כאבי ראש, אפילפסיה (כפיון),או ירידה בזיכרון. הגידולים שממוקמים במרכזים המוטוריים או התחושתיים עלולים לגרום לחולשה ושיתוק.
גידולים המשפיעים על אזורי מרכז הדיבור ,עלולים לגרום להפרעות דיבור. גידולים באזור גזע המוח או העצבים היוצאים מגזע המוח עלולים לגרום לפגיעה בשמיעה, בראייה, בחוש הריח, לחוסר שיווי משקל וכו’.
אבחון הגידול מתבצע לאחר ביצוע הדמייה (СT ו-MRI ראש) שברוב המקרים מאפשרים הערכה ראשונית לסוג הגידול ,ומהווים גורם משמעותי לבחירת המשך הטיפול (ביופסיה, ניתח לכריתה, הקרנה, כימותרפיה, מעקב).
ברוב המקרים, יש צורך באבחנה רקמתית של הגידול. במקרים שבהם מדובר בגידול נתיח- הרי שלאחר הניתוח ,נשלח הגידול לאבחון היסטולוגי ועל פיו מתקבלת ההחלטה האם יש צורך בהמשך טיפול ובמידה וכן מהו.
במקרים בהם מדובר בגידול לא נתיח- הרי שלשם קבלת אבחנה היסטולוגיה ,נעשית ביופסיה ועל פי תוצאותיה מתקבלת ההחלטה כיצד להמשיך בטיפול, מקרים אלו ,מחיבים שיתוף פעולה עם נוירואונקולוג (רופא עצבים- נוירולוג בעל התמחות בגידולי מוח).
סוג הגידול, גודלו ומיקומו משפיעים על אופי הניתוח לכריתתו, ישנם ניתוחים מורכבים מאד , במקומות רגישים , האורכים מספר שעות רב.
הפרוגנוזה תלויה בהיסטולוגיה של הגידול, מיקומו, תוצאות הניתוח (השלכות נוירולוגיות ומידת הכריתה- באזורים מסוימים של המוח לא ניתן להסיר את הגידול בשלמותו. ככל שניתן להגיע לכריתה מלאה יותר בגידול שפיר , כך הפרוגנוזה טובה יותר. מצד שני, גידולים ממאירים ,עלולים לדרוש מגוון טיפולים נירחב ,בדומה לטיפול בחולי סרטן.
תמונות של גידולי מוח בצילומי MRI ראש
בתמונות: גידולי מוח בצילומי MRI ראש. אלו גידולים אקסטרא-אקסיאליים כמו מנינגיומות. [...]
ניתוחים להסרת גליאומות
ניתוחים להסרת גליאומות מדובר בניתוחים הכי שכיחים בנוירוכירורגיה. נפח הכריתה בניתוחים אלו [...]
גליומות
המוח בנוי מתאי עצב-נוירונים העטופים בתאי תמיכה-גליה (אסטרוציטים). מטרת רקמת התמיכה [...]